Wet Verbetering Poortwachter
De Wet verbetering poortwachter zorgt ervoor dat u en uw werknemer op een zo goed mogelijke manier samen kunnen werken aan een zo snel mogelijk en duurzame terugkeer op de werkvloer. Zo weet u zeker dat de weg naar herstel zo goed als mogelijk verloopt!
De Wet verbetering poortwachter in het kort
De Wet verbetering poortwachter geeft op vaste momenten aan wat u en uw medewerker moeten doen om samen te werken aan een duurzaam herstel. Dit begint al in de eerste week van de ziekmelding en dit duurt maximaal twee jaar.
U moet uw zieke werknemer uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag melden bij de arbodienst of bedrijfsarts.
Is de werknemer zes weken ziek? Dan moet door de arbodienst of een bedrijfsarts een probleemanalyse worden opgesteld. Hierin staat waarom de werknemer niet meer kan werken, wat de mogelijkheden tot herstel zijn en een verwachting over de duur van het herstel.
De bedrijfsarts stelt, in samenwerking met de werknemer, een Plan van Aanpak (PVA) op. In dit plan staat beschreven wat beide partijen gaan doen om de werknemer weer te kunnen laten werken. het PVA is onderdeel van het re-integratiedossier.
Meld de zieke werknemer in de 42e week ziek bij het UWV.
Is er sprake van langdurig verzuim? Dan moet de werkgever een re-integratiedossier bijhouden. Hierin wordt beschreven welke activiteiten zowel de werkgever als de werkgever hebben genomen om de terugkeer naar werk mogelijk te maken.
- Is uw medewerker voor een langere periode ziek? Dan volgt tussen week 46 en 52 een eerstejaarsevaluatie. Samen met uw werknemer evalueert u het afgelopen jaar en stelt u vast welke re-integratiedoelen u in het tweede ziektejaar denkt te kunnen behalen en hoe u dat samen gaat doen.
Is uw werknemer na 20 maanden nog niet volledig aan de slag? Dan stelt u in overleg met de werknemer een re-integratieverslag op. Hierin staan alle afspraken en concrete resultaten die vanaf de ziekmelding zijn behaald.
Is het niet gelukt de werknemer te laten re-integreren? Dan ontvangt uw werknemer in de 87e ziekteweek een WIA-aanvraagformulier van het UWV. Die formulier moet binnen drie weken weer bij het UWV worden ingediend. Daarna zal het UWV de aanvraag zo snel mogelijk beoordelen en start de WIA-uitkering als aan alle voorwaarden is voldaan.
Indien mogelijk moet u het werk, de werkplek of de middelen die uw werknemer nodig heeft, aanpassen om uw werknemer zoveel mogelijk te ondersteunen in zijn of haar werk.
Een goed gesprek?
Wij zijn NLG Arbo Oost. Wij werken samen met u aan gezonde en gelukkige werknemers voor uw bedrijf. Vrijblijvend uw situatie bespreken? Wij helpen u graag.