Voor u als werknemer

Rechten en plichten

Ieder zieke- en re-integratieproces is anders. Daarom hebben zowel de werkgever en u als werknemer, rechten en plichten. Deze zorgen ervoor dat beide partijen zich inzetten voor een goede en duurzame re-integratie. 

Uw rechten en plichten

Ziek zijn is heel vervelend en het proces rondom verzuim is soms complex. Daarom heeft u als werknemer rechten en plichten die er, in samenwerking met ons en uw werkgever, voor zorgen dat u op een prettige manier terug kunt keren op de werkvloer.

Het proces rondom ziekte, verzuim en re-integratie is soms heel complex en iedere situatie is anders. Om die reden heb je als werknemer rechten en plichten die er, in samenwerking met ons en je werkgever, voor zorgen dat je op een goede manier kunt re-integreren. 

Dit zijn uw plichten

  • U mag niets doen dat uw herstel in de weg staat.
  • Wat staat er in uw contract over ziekmeldingen? Het is in ieder geval belangrijk u hieraan te houden.
  • U bent verplicht actief mee te werken aan uw herstel en weer aan het werk te gaan zodra dit kan.
  • Biedt u werkgever passend alternatief werk? Dan moet u dit aannemen. Twijfelt u of het aanbod passend is? Dan kunt u het advies van uw bedrijfsarts als uitgangspunt gebruiken of extra advies vragen.
  • U bent verplicht zich aan de afspraken in het Plan van aanpak te houden dat u samen met uw werkgever heeft opgesteld.

Houdt u zich niet aan deze voorwaarden? Dan kan uw werkgever er uiteindelijk toe besluiten om geen of minder loon uit te keren.

Andersom heeft u natuurlijk ook rechten die u binnen uw situatie beschermen.

  • U heeft het recht een bedrijfsarts te raadplegen over uw situatie op het werk
  • U hoeft uw werkgever niets te vertellen over de oorzaak van uw afwezigheid. Uw werkgever mag hier ook niet naar vragen.
  • U heeft recht op de begeleiding van een professionele bedrijfsarts.
  • U mag op vakantie gaan, mits dat uw herstel niet in de weg staat.
  • Tijdens de eerste twee jaar van uw verzuim, mag u niet zomaar ontslagen worden.
  • Wordt u contract na twee jaar ziekteverzuim ontbonden? Dan heeft u recht op een WIA-uitkering mits u voor minimaal 35% arbeidsongeschikt bent.

WIA-uitkering

Soms gebeurt het dat u na twee jaar ziek zijn nog niet (volledig) kunt werken. Uw werkgever mag uw contract dan ontbinden. Bent u op het moment dat uw contract wordt ontbonden voor minimaal 35% ziek? Dan kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Er bestaan twee soorten WIA-uitkeringen: een WGA uitkering waarbij verwacht wordt dat u in de toekomst mogelijk wel weer (gedeeltelijk) zou kunnen werken en een IVA-uitkering als u verwacht bijna of helemaal niet meer te kunnen werken.

WW-uitkering

Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen bij werkloosheid. Een handig hulpmiddel bij uw WW-aanvraag is het Stappenplan WW. Hierin staat wat u op welk moment voor uw WW-aanvraag moet regelen.

Wat u moet weten als u bent ontslagen of zelf ontslag heeft genomen, leest u op Ontslag.

Wat mag je werkgever vragen?

Ondanks dat het goed is om regelmatig contact met uw werkgever te hebben, mag uw werkgever niet alles aan u vragen.

Dit mag wel

Alleen vragen die betrekking hebben op uw werk of de financiële afhandeling daarvan, zijn relevant. Bijvoorbeeld of u denkt langdurig afwezig te zijn, of er werkzaamheden zijn die u wel zou kunnen doen, of er afspraken zijn die overgenomen moeten worden, waar u verblijft en of u (gedeeltelijke) afwezigheid veroorzaakt is door een aansprakelijke tegenpartij. Tenslotte is het belangrijk dat uw werkgever weet wanneer er (in het verleden) sprake is (geweest) van een uitkeringssituatie die te maken heeft met een no-risk status of doelgroepenregister.

Dit mag niet

Uw werkgever mag geen vragen stellen over de reden van uw afwezigheid, over de aard van uw klachten of eventuele behandelingen. U mag dit uiteraard wel delen, maar alleen als u dit zelf prettig vindt.

Een goed gesprek?

Wij zijn NLG Arbo Oost. Wij werken samen met u aan gezonde en gelukkige werknemers voor uw bedrijf. Vrijblijvend uw situatie bespreken? Wij helpen u graag.

Scroll naar boven